Tuinwerken-Mike-Logo
Onderhoud-Van-Je-Tuin

Zes bruikbare tips voor de aanleg en het onderhoud van je tuin

Tuinieren kan een geweldige hobby zijn, of je nu een beginner of een ervaren tuinier bent. Het is een leuke manier om in contact te komen met de natuur en om te ontspannen. Met deze tips kan je alvast aan de slag bij de aanleg van je tuin en kan je je tuin gezond houden en er optimaal van genieten.

  1. Kies de juiste planten. Het is belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor ons klimaat en voor het type van jouw bodem. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt voor de planten die je kiest, zodat ze goed kunnen groeien.
  2. Plant op het juiste moment. Het juiste moment om te planten is afhankelijk van het type plant. Sommige planten groeien beter als ze in het voorjaar worden geplant, terwijl andere juist beter groeien als ze in het najaar worden geplant. Doe wat onderzoek of vraag raad voordat je begint met planten om er zeker van te zijn dat je op het juiste moment plant.
  3. Zorg voor goede grond. Een goede bodem is de basis voor een gezonde tuin. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en dat de pH-waarde geschikt is voor de planten die je kiest. Voeg indien nodig compost of mest toe om de grond te verbeteren.
  4. Hou rekening met de zon. De meeste planten hebben zonlicht nodig om te groeien, maar niet alle planten hebben evenveel zon nodig. Zorg ervoor dat je weet hoeveel zon jouw planten nodig hebben en plant ze op een geschikte plek in je tuin. Sommige planten kunnen goed groeien in de schaduw, terwijl andere planten juist veel zon nodig hebben.
  5. Geef water. Planten hebben water nodig om te groeien, maar te veel water kan ook schadelijk zijn. Zorg ervoor dat je weet hoeveel water jouw planten nodig hebben en hou de bodem vochtig, maar niet té nat. Geef indien nodig liever één keer per week een flinke hoeveelheid water, dan elke dag een klein beetje. Het beste moment om je planten water te geven is ’s morgens of ’s avonds.
  6. Onderhoud. Een tuin heeft onderhoud nodig om mooi en gezond te blijven. Zorg ervoor dat je regelmatig de dode bladeren en takken verwijdert en dat je onkruid wiedt. Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten met bv. boomschors of bodembedekkende plantjes. Controleer ook regelmatig op plagen en ziektes en behandel ze indien nodig.

Een mooie tuin is een meerwaarde voor je huis. Heb je advies of hulp nodig bij het ontwerpen of het onderhouden van je tuin? Contacteer Tuinwerken Mike. Wij zijn actief in Vlaams-Brabant en omstreken. Dankzij onze passie voor groen en schoonheid, onze kennis, ervaring en machines kunnen wij de ideale partner zijn voor de aanleg en het onderhoud van je tuin.

NEDERLANDS