Tuinwerken-Mike-Logo
Verhardingen

Vijf tips voor het onderhoud van uw terras, oprit en tuinpaden

Om de schoonheid en duurzaamheid van uw terras, oprit en tuinpaden te behouden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Of u nu tegels, betonklinkers, kleiklinkers, dolomiet of andere betonproducten heeft, regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw bestrating er altijd op zijn best uitziet. Hier volgen vijf nuttige tips om u te helpen uw verhardingen op de juiste manier en efficiënt te onderhouden.

1 Reiniging:

Veeg uw terras, oprit en tuinpaden regelmatig schoon om vuil, bladeren en ander organisch materiaal te verwijderen. Op die manier voorkomt u dat het materiaal in de poriën van de bestrating terechtkomt en vlekken veroorzaakt. Geef vuil, mos en algen niet de kans om zich op te hopen en het oppervlak glad te maken.

Maak ook regelmatig schoon met water. Gebruik een borstel en eventueel een geschikt reinigingsmiddel. Een hogedrukreiniger kan effectief zijn voor hardnekkig vuil, maar wees er voorzichtig mee want te veel druk kan het oppervlak of de voegen beschadigen of water onder de bestrating spuiten.

2 Voorkom onkruidgroei:

Onkruid kan snel tussen de voegen van uw bestrating groeien en het oppervlak ontsieren of zelfs beschadigen. Vul de voegen van uw terras, oprit of tuinpaden met onkruidwerend voegzand. Verwijder regelmatig onkruid dat toch opkomt, indien mogelijk met de hand, zodat het niet de kans krijgt om zich te verspreiden. Hoe sneller u erbij bent, hoe makkelijker dit zal gaan. Een onkruidborstel, onkruidkrabber en voegenkrabber kunnen hierbij handig zijn. Gebruik tenslotte, indien nodig, een biologische onkruidverdelger. Op een vochtige bestrating kunnen ook algen en mos groeien. Gebruik een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel om ze te verwijderen en behandel de bestrating met een alg- en mosdodend middel om hergroei te voorkomen.

3 Verwijderen van vlekken:

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken om te vermijden dat ze permanent worden. Vlekken op beton- of kleiklinkers kunnen worden verwijderd met een mengsel van water en milde zeep. Gebruik een borstel om de vlekken voorzichtig weg te schrobben en spoel daarna overvloedig met water. Er zijn ook specifieke producten beschikbaar om vlekken te verwijderen, afhankelijk van het type vlek en bestrating. Aarzel niet om raad te vragen aan uw tuinman.

4 Onderhoud in de winter:

In de winter kunnen sneeuw, ijs, vorst en dooi uw bestrating beschadigen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën om ijs en sneeuw te verwijderen, want deze kunnen het oppervlak van de bestrating aantasten. Gebruik in plaats daarvan een sneeuwschep en de-icing producten die geschikt zijn voor verhardingen.

5 Bescherming tegen zware belasting:

Vermijd zware belasting op uw bestrating om schade te voorkomen. Vermijd bijvoorbeeld het parkeren van zware voertuigen op uw verhardingen. Dit kan leiden tot scheuren, gaten en verzakkingen. Plaats beschermende viltjes onder meubels en gebruik een rubberen hamer bij het leggen van klinkers.

Het regelmatig onderhouden van uw terras, oprit en tuinpaden zal niet alleen de levensduur van uw verhardingen verlengen maar ook de esthetische aantrekkingskracht ten goede komen. Heeft u hulp nodig bij het onderhoud van uw verhardingen?

Contacteer Tuinwerken Mike! Wij geven u het juiste advies en kunnen, indien gewenst, uw bestratingen onderhouden met de nodige vakkennis en precisie.

 

 

NEDERLANDS