Tuinwerken-Mike-Logo
onderhoud-je-jouw-tuin

Van winterwonderland tot zomers paradijs: Met deze tips onderhoud je jouw tuin het hele jaar door

Met de wintermaanden om de hoek, zal je tuin zich opnieuw moeten voorbereiden op de koude temperaturen. Om in te spelen op de seizoensgebonden behoeften van je tuin, geven we je graag enkele eenvoudige tuinonderhoud-tips mee. Zo ben jij de seizoenen voortaan te slim af.

Houd je tuin gezond het jaar rond

Seizoensgebonden aandacht, zoals planten en mulchen in de lente en herfst, kan jouw tuin helpen om te bloeien. Het onderhouden van een prachtige tuin vereist consistente zorg. Daarom is het ook van belang om jouw tuinonderhoud af te stemmen op het seizoen, het plaatselijke klimaat en de bodemgesteldheid.

Hoe je dit doet, lees je hier:

Herfst

Bij koud weer, kan je ervoor kiezen om winterharde gewassen, zoals boerenkool, wortels en spinazie, te planten die in de winter kunnen uitgroeien. Zodra de bloei is afgelopen, snijd je de meerjarige stengels en bladeren terug tot een paar centimeter boven de grond om ongedierte en ziekten te verwijderen. Daarnaast kan je compost en mulch aanbrengen om de grond voor volgend jaar te verrijken.

Winter

Isoleer plantenwortels door mulch of een andere bodembedekker over de bedden te verspreiden. Laat hierbij eventuele nieuwe aanplantingen onbedekt. Water geven aan jouw planten kan het best op dagen waar de temperatuur boven de 4 graden Celsius is. Snoei fruitbomen om dood hout te verwijderen en de toekomstige productiviteit te stimuleren.

Lente

Test en corrigeer de grond na de winter door er compost of kunstmest door te mengen. Om nieuwe groei mogelijk te maken, kan je dode takken, bladeren of gebruikte groei wegsnoeien. Maar let op dat je niet te veel snoeit!

Zomer

Geef je planten voldoende water in de vroege ochtend, waarbij je de grond 3 tot 5 cm diep laat weken. Controleer op veelvoorkomend ongedierte zoals bladluizen en kevers, en verwijder ze met de hand of met organische sprays. Daarnaast kan je ziekten voorkomen met behulp van druppelirrigatie. Om de groei van nieuwe bloemen aan te moedigen, pluk je best de uitgebloeide bloemen af aan de knop.

Kriebelt het om jouw tuin om te toveren, maar weet je niet hoe eraan te beginnen?

Seizoensgebonden tuinonderhoud is de sleutel om jouw tuin het hele jaar door weelderig en gezond te houden.

Of je nu een ervaren tuinman of een beginner bent, we staan je graag bij om jouw tuinonderhoud werkelijkheid te maken. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, onze tuinierdiensten zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van jouw tuin.

Klaar om jouw tuin te transformeren naar een winterwonderland of een zomers paradijs? Tuinwerken Mike helpt je graag op gang om de tuin van jouw dromen te bereiken.

NEDERLANDS