Tuinwerken-Mike-Logo
Achtertuin met zwembad en gazon - Beplanting rond zwembad of zwemvijver

Van tuin met zwembad naar zwemparadijs: Onze tips voor een slimme tuininrichting

Het hebben van een vijver of zwembad in je achtertuin kan een uitdaging zijn als het gaat om tuininrichting en de beplanting eromheen. Met de juiste aanpak, creatieve plantenkeuzes en strategische plaatsingen kan je een mooie en functionele buitenruimte creëren.

Beplanting kan niet alleen de esthetiek van jouw tuin verbeteren, maar ook privacy, schaduw en een gevoel van rust bieden. In deze blog delen we 5 tips voor een slimme tuininrichting rond jouw zwembad of vijver.

Privacy en schaduw oplossingen

Voor privacy en schaduw, overweeg je best om een paar goed geplaatste bomen of hoge struiken op te nemen. Kies voor variëteiten met een smalle of kolomvormige groeiwijze, zoals Italiaanse cipressen of slanke palmbomen. Deze bomen kunnen een natuurlijk scherm bieden terwijl ze minimale grondruimte in beslag nemen. Als je de voorkeur geeft aan een weelderigere en bladrijkere uitstraling, overweeg dan om een kleine privacy-haag te planten of een trellis te installeren met klimplanten.

Plantenselectie voor zwembad- of vijvergebieden

Bij het selecteren van planten voor beplanting rond het zwembad is het cruciaal om rekening te houden met hun waterbehoeften en tolerantie voor chloor- of zoutwater. Kies planten die droogtetolerant zijn en bestand zijn tegen de harde omstandigheden die vaak voorkomen in zwembadomgevingen. Inheemse planten zijn een uitstekende keuze omdat ze zijn aangepast aan het lokale klimaat en over het algemeen minder onderhoud vereisen. Enkele geweldige opties zijn lantana, bougainvillea en bepaalde soorten palmen.

Compacte en onderhoudsarme planten

Kies voor compacte en onderhoudsarme beplanting, zoals dwergstruiken, siergrassen en bloeiende vaste planten die hun aangewezen ruimtes niet zullen overgroeien. Deze planten kunnen textuur en kleur toevoegen zonder de ruimte te overweldigen. Enkele uitstekende keuzes voor een tuin met een zwembad of vijver zijn buxus, lavendel en daglelies.

Diepte en gelaagdheid

Een effectieve strategie is om lagen van beplanting te creëren, te beginnen met hogere planten aan de achterkant en geleidelijk in hoogte afnemend naar voren toe. Deze techniek creëert diepte en een gevoel van ruimtelijkheid. Daarnaast kan het gebruik van plantenbakken of verhoogde bedden helpen om de beschikbare ruimte te maximaliseren.

Zoals eerder aangehaald, kan het plaatsen van hogere beplanting, zoals slanke naaldbomen of siergrassen, een gevoel van omsluiting en privacy creëren rondom je tuin. Lager groeiende planten, zoals bodembedekkers of vetplanten, kunnen de voorgrond rond het zwembad of de vijver mooi opvullen.

Functionele verhardingen

Onthoud dat het opnemen van harde elementen zoals paden, waterpartijen of zitgedeeltes het algehele ontwerp kunnen verbeteren en een samenhangende buitenleefruimte kunnen creëren. Deze elementen kunnen helpen om verschillende zones te definiëren en visuele aantrekkelijkheid te geven aan jouw tuin, terwijl ze ook een zekere functionaliteit bieden.

Een eigen zwemparadijs bouwen?

Op zoek naar deskundige begeleiding bij het beplanten en indelen van jouw tuin? Het ervaren team van Tuinwerken Mike kan jou ondersteunen bij het ontwerpen en implementeren van een prachtige en functionele buitenruimte rond jouw vijver of zwembad. Neem contact met ons op om jouw achtertuin te transformeren tot een ware oase, perfect voor ontspanning en entertainment.

NEDERLANDS