Als tuinliefhebber, weet je hoe fijn een groen gazon kan zijn. Maar een gazon heeft meer nodig dan alleen maaien en water geven om gezond te blijven. Daarom delen we in deze blog vijf tips om jouw gazon succesvol te onderhouden door het bij te zaaien. Zo kan je jouw tuin nieuw leven inblazen en een levendig groen tapijt bereiken.
Doorzaaien of bijzaaien is een gazononderhoudstechniek waarbij vers graszaad aan het bestaande gazon wordt toegevoegd om het groene uitzicht en de gezondheid ervan te verbeteren. Het kan helpen om kale plekken op te vullen, om de grasmat dikker te maken, om de onkruidgroei te verminderen, en om de kleur en textuur van jouw gazon te verbeteren.
Jammer genoeg is doorzaaien niet zo eenvoudig als gewoon wat zaadjes op de grond gooien en er het beste van hopen. Om een optimaal resultaat te garanderen, is een goede voorbereiding essentieel. Daarom geven we je graag enkele doorzaai-tips mee:
De juiste tijd van het jaar om door te zaaien? Dat hangt af van jouw grassoort. De vroege herfst is ideaal voor grassen uit het koele seizoen, zoals zwenkgras, blauwgras en raaigras. De late lente of vroege zomer is geschikt voor grassen uit het warme seizoen, zoals bermuda, zoysia en duizendpoot.
Voordat je bijzaait, kan je best al het onkruid verwijderen dat met jouw gras concurreert om ruimte, water en voedingsstoffen.
Gebruik hiervoor een breedbladige onkruidverdelger die alleen het onkruid doodt en niet je gras. Vermijd het gebruik van herbiciden die voorkomen dat onkruidzaden ontkiemen, omdat ze ook voorkomen dat jouw graszaden zich zullen ontkiemen.
Het aanbrengen van de onkruidverdelger zou minstens twee weken vóór het doorzaaien moeten gebeuren. Belangrijk hierbij is dat je de instructies op het etiket zorgvuldig volgt.
Door jouw gazon korter te maaien dan normaal, zullen de nieuwe zaden de grond bereiken en meer zonlicht krijgen. Het vermindert de concurrentie van het bestaande gras, en maakt het gemakkelijker om de grond te harken en los te maken.
Maai jouw gazon tot een hoogte van 2,5 tot 4 cm, en verzamel of hark al het maaisel op.
Je kan de grond beter voorbereiden door deze te harken of te verticuteren. Door te harken wordt vuil verwijderd en ontstaan er zaadvriendelijke groeven. Voor een grondige dekking kan je best een metalen hark of een verticuteerhark gebruiken.
Verticuteren creëert gaten waardoor water, lucht en voedingsstoffen de wortels kunnen bereiken. Hierdoor wordt de verdichting verminderd en de drainage verbeterd. Zorg voor een gelijkmatige beluchting met een handmatige of aangedreven verticuteerder.
Kies voor kwaliteitszaad dat past bij jouw grassoort en de grond. Je kan het gekozen zaad gelijkmatig verdelen met een strooier. Hark of rol het zaad vervolgens lichtjes in de grond om een goed contact te garanderen.
Je kan het zaad best lichtjes en regelmatig sproeien tot het ontkiemt, waarbij je de grond vochtig houdt en verzadiging vermijdt. Maai of betreedt het gras pas wanneer het nieuwe gras zich goed gevestigd heeft tussen het oudere gras. Dit kan variëren afhankelijk van de grassoort en het weer.
Doorzaaien kan een geweldige manier zijn om de groene kleur en de gezondheid van jouw gazon te verbeteren. Om een optimaal resultaat te garanderen, zijn een goede voorbereiding en zorg vereist. Bovenstaande tips helpen jou om een goed zaaibed te creëren, waarin de nieuwe zaden zich kunnen ontkiemen en kunnen groeien tot een groen gazon.
Ben je niet zeker hoe jij jouw gazon het best kan bijzaaien? Of ben je op zoek naar een doorwinterde professionele gazononderhoudsdienst? Jardinage Mike helpt je graag verder!
Kampenhout branch
Balkestraat 42, 1910 Kampenhout
Zaventem branch
Mechelsesteenweg 613 , 1930 Nossegem
Contact Details
info@tuinwerkenmike.be
+32 2 616 21 00
Copyright Tuinwerken Mike 2024