Tuinwerken-Mike-Logo
Achtertuin met zwembad en bomen, beplanting in de tuin

Een kleine achtertuin met een zwembad of vijver? Zo kies je de juiste beplanting!

Een zwembad of vijver kan jouw achtertuin transformeren tot een privé paradijs. Maar het ontwerpen van een tuin in een compacte ruimte brengt uitdagingen met zich mee. Met de juiste mix van planten en verticale elementen kan je een weelderig zwembadterras creëren, ongeacht de grootte van je tuin.

In deze blog delen we creatieve manieren om elke centimeter van jouw tuin te doen tellen. We geven je enkele tips en tricks om ruimtebesparende planten te kiezen en een prachtige zwembadtuin te ontwerpen.

Kies watervriendelijke planten

Zoek naar planten die zowel natte voeten als de weerkaatste warmte van het water kunnen verdragen. Vetplanten, hangende planten, grassen en randplanten zijn uitstekende opties.

Om het visuele aspect van je zwembadzijde te verbeteren, kies je best voor planten in verschillende texturen, hoogtes en vormen. Geef de voorkeur aan inheemse en droogtetolerante variëteiten die weinig onderhoud vragen.

Ga verticaal

Eén van de beste technieken om een kleine ruimte volledig te benutten, is verticaal bouwen. Hoe doe je dit? Installeer een latwerk (trellis of treillage) tegen muren en hekken voor klimplanten en bloemen. Het verticale groen geeft hoogte en privacy, terwijl de grondruimte behouden blijft voor loungen en speelgebieden. Passiebloem, confederatiejasmijn en clematis zijn geweldige opties voor zo’n plantenlatwerk.

Daarnaast kan je met behulp van hangende manden en muurplanten profiteren van verticale ruimte. Overhangende petunia’s, klimop en fuchsia boordevol kleur en textuur kunnen lege muren transformeren in prachtige blikvangers.

Gebruik veelzijdige planten

Op zoek naar planten die dubbele doeleinden dienen en ruimte besparen? Plaats bosbessen- of frambozenstruiken rond de omtrek van jouw zwembad. Hun vruchten zijn eenvoudig te plukken voor snacks en ze voegen het hele jaar door kleur toe.

Ook kan je kruiden zoals munt of oregano in potten planten. Ze zullen zomerse drankjes bij het zwembad op smaak brengen en vers groen toevoegen.

Leg slimme tuinpaden aan

Wil je een tuinpad aanleggen naast je zwembad? Kies dan voor een pad uit klinkers, tegels, rotsen of grind. Je gebruikt best lichtgekleurde materialen die niet veel warmte absorberen, vooral net naast het zwembad. Zo verband je je voeten niet wanneer je op een warme zomerdag uit het verkoelende zwembad komt.

Zorg ook voor wat ruimte tussen klinkers of stenen zodat planten erdoorheen kunnen groeien. Dit creëert een frisse en natuurlijke uitstraling.

Jouw zwembadparadijs ontwerpen?

Nood aan het advies van een expert bij het transformeren van jouw zwembadzijde? Bij Tuinwerken Mike zijn we gespecialiseerd in het creëren van gepersonaliseerde oase-landschappen, zelfs voor de kleinste achtertuinen. Onze tuinexperts zijn meesters in het maximaliseren van ruimte bij het beplanten rond jouw zwembad of vijver. Contacteer Tuinwerken Mike om jouw tuin om te toveren tot een zwembadparadijs.

NEDERLANDS